Monday, 15 February 2016

Kow teaw tengg best...resepi mak!

Cik Oh! | 04:37 |


Tiap mase nak makan ni je.dap dap dap...he

Okay ni resepi die...sedap habaq hang...
Resepi ni mak cik oh punye ye.versi cik kiah...

Bahan-bahannya :
Kow teaw (bajet nak makanla bape org)
Ayam(ambik bahagian dada)
Fishcake (potong kecik2 ye)
Fishball (belah dua stiap sebijik)
Lada sulah (ikut citarasa)
3ketul gula batu (kurangkan kalau tk ske manis)
Bawang jeruk (wajib ade.useless klo tk letak ni)
Kiub pati ayam (kiub pati ayam maggi)
#Cili kering(digoreng n dikisar halus)
#kangkung(dicelur sekejap je agar masih rangup)
#lobak masin (dicincang kecik)
A#minyak bawang putih (bwg putih dipotong halus n digoreng dgn sedikit minyak masak@olive oil)
#kacang tanah(dikisar kasar)
#cili burung (dipotong dan direbus dgn air n dimasukkan sedikit cuka.nak senang pkai cabai jeruk je.he)
#isi ayam dada y direbus (dicarik carik halus)

Bahan y ade # tu adalah bahan untuk topping time mkn nti.dah selesai sediakan ketepikan je dlu.

Penyediaan kuah :
1-masukkan ayam (dada) kedalam periuk then rebus sampai nek buih..kaut buang buih lmk aym tu,then keluarkan ayam (dada) untuk topping # tadi.boleh juga tinggal separuh dlm kuah.ketepikan.

2-air rebusan ayam tadi jgn buang.masukkan gula batu,kiub pati ayam maggi,lada sulah,garam,bawang jeruk.secukup rasa...tak perlu tumis ngn minyak sbb topping # time nak mkn nti mmg dah ade minyak bawang putih.then,bubuh sikit air bawang jeruk tu untuk rasa y lg ummpph!

3-biar mendidih sesedap rase.

4-dah nak tutup api baru masukkan fishcake n fishball tu.takmau fishball kembang makyung sgt.he...nak tambah perisa,masukkan batang daun sup.kalau hampa suka..tak suka takyah letak.potong panjang2.

Siappp..simple.mudah.sedapp...pasti hampa akan mengidam lps dah pekena.he.

Selamat mencuba!

posted from Bloggeroid

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...