Monday, 15 February 2016

Anakku sindrom down

Cik Oh! | 02:35 |

Jangan cepat percaya...jangan cepat melatah dengan ujian Allah...5.5.2015 adalah due date kelahiran anakku yang PERTAMA. Tapi dengan kuasa Allah S.W.T kelahiran anakku ini overdue sampai seminggu jugaklah.πŸ˜™ suami aku pn dah ambik cuti awal start dr 1.5.2015 lg..dah habih cutinya terpaksalah ambik cuti tanpa gji.ditakdirkan 11.5.2015 baru datang tanda2 anak ibu ni nak keluar...bak kate doct anuar di INS mungkin dia suka dok dlm tu kot,takmau keluaq lg..haha.πŸ˜„..pg buta dah ajak imran ke spital sbb rasanya construction dah ade.anak petama biasalah bkn kita tau nak jangka..takde pengalaman kan..nak dijadikan cerita doct check jalan tp bwu bkak 1cm..doct suroh balik umh dlu.ptg nti dtg blek..adoi..

blek umh still rase lg construction y makin kuat.ptg tu p blek spital check doct kate 2cm..suro blek jgk.dorg ckp dorg tak lyn kes y bwu bkk 2cm.nak masuk wad pn takleh.wad penuh.okey...blek dlu.imran pujuk2 jln2 tanye aku nak mam ape,trus bwk g mcd..tp beli take away je.sbb aku tak tahan sakit construction y dtg semakin krp dan smakin sakit..nak mkn pn tak lalu..dah blek umh pn tahan2 lg sakitnya.dah takleh uat ape dah..slamat ade suami y setia pegang tgn aku kuat2 bla construction dtg..sampai mlm tu dah pkoi 1pg imran pn tk dpt tdo asyik risaukan aku.mane taknye.sakit makin kuat.sampai satu tahap aku dah tak tahan aku ajak imran p spital je..time tu imran kate kalo spital tak masukkn dlm wad kite tdo je hotel area ctu.haha.sampai spital check jln adoi..3cm bwu.lambatnye bukaan! Tp alhamdulillah aku bleh masuk wad.tp bilik sorg.kesian imran tdo atas kerusi je..

sepanjang mlm aku tak tdo menahan sakit ya amat...hanya Allah sja y tau kesakitannya!sampailah pkoi5 pg doct dtg nak check jalan..bnyk kali jugak checknya! Imran hantar makanan pn tak aku sentuh.tak mampu rase nak makan. Akhirnya..pkoi 10 pg 12.5.2015 aku berjaya masuk ke labour room.yessss.tak sabar rase nak habiskan saat2 kelahiran ni.time dok dlm tu pun kemain lama.bukaan aku lmbt sgt.sampai pkoi 4.30 ptg...bayangkannnn....tahan sakit...dua hari sakit kot...baru baby nak keluaq.jual mahal anak ibu ni...

imran tak sudah2 nangeh kat sebelah sbb risaukan aku.terbalik lak..kite nak branak die nangeh...haha.sape y sakit ntahh..huhu.aku ingt lg aku termarah die "abg jgn nangeh,abg duduk diam bce yasin je"hahaha...adoi...ima mintak maaf abg..tak tahan sakit..termarah abg...sungguh ima tk sgje.he.slmt imran paham...4.30 barulah bersalinkan Nurul iman imani bt muhamad imran.Allahuakbar! Sampai time tu teran dah tak larat nak keluar dah sbb tahan sakit sampai 2hari kan.terpaksa pakai vakum...ibu mintak maaf syg...lps anak keluar truss doct bwa kluar tanpa bg aku tgk dlu.aku dgr suara iman menangiss dari dalam.kuat suaranya.nurse kate,haa tu y suara kuat suara anak awak la tu.hehe...sampailah tengah dorg jahit luka nurse tanye da tgk anak blm.aku jwb takk...dorg bwk dtg anak n letak kat sblh kpla aku..menangis toksah ckpla time tu...sedih gembira syukur..bcampur campur..kejap je dpt tgk iman.lps tu iman dorg bwk g NICU sbb time bsalin tu die lms tertelan taik sikit.dorg bg oksigen kat iman..aku plak baringlah dlm labour room tu sampai isyak sbb wad takde katil kosong..ramai bsalin..lame tunggu baru dorg bwk nak masuk wad.aku tercari-cari imran...rupanye die still tanpe makan.minum..tgu aku kat luar...takbleh lupe wajah die y redup je pandang aku.mcm bahagia sgt...ikut sorong katil aku ngn nurse.thanks sayang...lps masuk wad.aku suro imran blek umah..mandi rehat tdo...esok dtg ambk aku n anak kami.imran ckp anak kite putih gebu sgt.he..

Semalaman aku tak tdo sbb tak sbr nak tgu esok.nak tgk iman.nak ambk die...nak cium die...hati rasa bahagia sgt...tapi...

Esok pg doct call n tanya aku nak dtg tgk baby tak...kenapa?mestilah aku nak tgk..bkn skadar nak tgk.nak ambik lah anak aku kan!

Aku ckp kat imran pg tu . imran dtg pkoi 11pg. Aku bgtau die y doct nak jmpe kite n doct nak ckp sesuatu ngan kite...

Hati aku mula rasa tak sedap...baru nak rasa bahagia...

Tau apa doct ckp?

Doct kate anak kami kemungkinan besar sindrom down!
Allahuakbar.....luluh hati ni.suami buat2 tak tahu.sedangkan aku tau hati die risau sama mcm aku...aku tanye knape doct ckp camtu.iman nampak normal je.sungguh..bkn aku nak menidakkan.tp aku tau sbb aku cikgu pendidikan khas.bidang aku...

Dan doct tu cuma doct pelatih...tak perlu aku mention kan namanya kat cni.

Bleh die ckp puan jgn risau sbb tak confirm lg anak puan sd! Subhanallah..bleh plak berteka teki.ni soal hidup anak aku...anak kami...masyaallah...berat ujian allah bg pada kami.

After 3month iman kene buat ujian darah untk tentukan die benar benar sd atau tak..nak tgu 3bln pn hanya allah y tahu...derita hati kami.aku dan imran tak cerita kat sapa pn hal ni termasuk famli kami.sbb nak confirm dlu.imran tak habih2 ckp iman normal kat aku..tp kalo betul iman sd apa kami nak buat?bagitaulah..tak ade ibu ayh y inginkan semua ni jd dlm hdup dorg.tak ade!

Keputusan pulak lambat..6bln lps uat ujian drh barulah akan dpt tahu...bayangkan derita kami tanggung slame nak tau keputusan tu...

Aku ngn imran redhaa...kalo iman ditakdirkan sd...kami terima seadanya...ketentuan allah.mungkin kami pnh buat silap..buat dosa..hanya allah saja y tau perasaan ni..

6bln tunggu...30.11.2015 keputusan keluar.kami g spital tanpa bgtau kat famli...

Subhanaallah.

Allahuakbar.

Alhamdulillahh...
😊
Iman disahkan sihat normal sempurna!
Sujud taubat sujud syukur imran masuk surau sejurus lps tau jawapan...

Nak aku jerit bagitau smue org anak aku normal..imran tak tahan sedih..sambil jalan pn nangeh...air mata bahagia...tak mampu nak tahan...

Jangan cepat percaya dgn kata2 doct...dorg cuma doct...tp sgala-galanya Allah y tentukan...jgn lupa berdoa pada Allah..Sesungguhnya aku hamba y lemah lg hina ya Allah.aku bersyukur pada mu...

Aku cuma dijentik cikit je...

Tp mcmana keadaan n perasaan parents y mmg anak dorg sd??lebih lagi....fikirkan!

Allah ajar kita jgn skali kali blagak...anak tu pn pemberian Allah.HAK MILIK ALLAH yang dipinjamkan pada kita...subhanallah!

posted from Bloggeroid


posted from Bloggeroid

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...