Tuesday, 12 December 2017

I-city Shah Alam Malaysia

Yeahhh.berjoget kat sini kita mlm ni.😜

Baru check in ptg td.rehat2 kejap.then,dtg i-city y dah agak lain dgn dulu.

Okay,1step masuk i-city mmg dah lain kan.
Jadi kalau dah lain view nya,lain juga harga dan cara enter kan??😁

Mula-mula,kita perlu beli kad dlu hokey...beli lah kad ikut pakej y kita hendak.

Mcm kami,cuma ambil kad topup y isi duit sebanyak Rm100 sahaja.dpt lah tambahan lg Rm30.so,kiranya dlm kad total ada Rm130..Rm130 disini bermaksud point ye..dah beli kad dah boleh main lah nak main mainan ape pun kat dlm ni.nti dorang akan potong duit(point) dlm kad aje.

Permainan pertama y kmi sempat cuba roda gondola ni.sorg 10 point tk slh.kmi 4 org tp bby free jd bru 20point guna😝
Untungnye dtg dgn bby kann...iman dgn dhia under 2 tahun.











Bnyk juga permainan y kmi cuba walaupun bwk bby😳

Mcm funfair time kecik2 dulu.bezanya funfair ni pakai sistem kad😜 untuk tukar token cuma perlu swap sahaja kad kita.kad pulak boleh guna seumur hidup.yang penting boleh kongsi ramai2 1 kad ok...

Wednesday, 22 November 2017

campak bertih


Dah masuk hari ke-2 kita d sini.
Hospital pantai sungai petani.

Campak iman masih rancak naik.
Demam pn on off lg.

Tp dia punya aktif..tak torah duduk dlm bilik kena kuarantin.


Makan kemain selera..kalau kat rumah kemain cerewet tknk mkn.

Ibu lynkan aje.
Ibu pun tak tahu mcmane dan dari mana iman dpt campak ni..🙇
Ibu terpaksa tglkn adk pd ibu pengasuh..untk elakkan jangkitan.

Moga iman cepat sembuh.😊

Saturday, 11 November 2017

Laksa ketam big cofee cafe



Harini ikut laluan weng nak balik pendang.
Terasa nak singgah laksa ketam big cofee cafe ni.
Hujan2 ni pekena laksa dgn laicikang lak kan.best dowh😁
Dhia tdo...bolehla ibu mkn dgn tenang😄

Thursday, 9 November 2017

Nasi ayam mudah ❤


Hokey.ni nasik aym y kita selalu buat untuk encik imran.
Mudah disediakan👌

Cara penyediaan:

Ayam
🍗rebus aym dgn air, batang daun bawang,halia,bawang putih dan kiub pati ayam sehingga masak.
Angkat.ketepikan.
Perap ayam td dgn kicap, sos tiram,halia dan bawang putih yang ditumbuk halus.
Biar 20minit.
Kemudian goreng sekejap sahaja.

Nasi
🍚guna rice cooker.
Tumis butter,bawang putih,halia,serai sampai naik wangi.masukkan air rebusan ayam td untuk masak beras.letak beras.
Letak daun pandan dan kunyit.masak seperti biasa.

Sos
🍯 cili merah 5 tangkai.
1sdk cuka,1sdk garam, 1sdk gula dan 1cawan air rebusan ayam td.

Kicap
🍯air perapan ayam tadi,kicap dan air rebusan ayam tadi.

Done.💚

Wednesday, 8 November 2017

Cream puff mudah




Percubaan pertama buat cream puff alhamdulillah menjadi.😊

Resepi dari anna qawina.

Bahan cream puff:
-125g butter
-1cwn air (250ml)blh cmpur dgn susu segar kalau mahu
-150g tepung gandum diayak dgn secubit garam
-4biji telur
-1 sdk esen vanilla

Cara:
-Satukan air dan butter dlm periuk pns hngga mendidih
-Masuk tepung gandum dan secubit garam
-Kacau cpt2 sampai adunan tepung tak melekat
-Tutup api
-Masuk dalam mixer
-Putar adunan hingga suam
-Masuk telur satu per satu (4biji telur)
-Masuk esen vanilla
-Pukul adunan hngga kilat dan pekat
-Letak butter pd loyang
-Paipkan ikut saiz y kita mahu
-Renjis puff dgn air agr puff naik cantik
-Bkr suhu 200c 20 hngga 25minit api atas bwh(makin kecil puff makin pendek masa)
-Puff y menjadi akan ringan dan berongga
Ketepikan.

Resipi inti kastad.
-2sdb tpng jagung
-2sdb tpng kastad
-1 1per2 cwn susu segar blh juga guna susu cair dgn air 1:1
-2bji telur
-1sdk esen vanilla
-3sdb gula blh dtmbh kerana inti ni kurang manis

Cara-satukan kesemuanya dalam periuk kacau api sederhana cepat2 hngga masak,likat dan meletup(mendidih).

Kompem jadi.
Selamat mencoba😝

Cheese tart montok-novice😁




Kejadian hari ini.
Agak bosan hujung2 tahun kalau tak diisi dgn aktiviti masakan😄
Nak masak pun jenuh gadoh.
Kelas memasak y happy😜



Ni resipi google di fb😊


Tuesday, 7 November 2017

Ice cream walls & m&m cakes


Happy birthday muhamad imran mohd zain❤

Setelah penat berhempas pulas buat kek aiskrem m&m kitkat ni..selamat jugak ke tuan empunya birthday☺




Resipi;
🌱kitkat
🌾coklat M&M
🍀aiskrem walls
🌿hiasan(masing2 kreativiti)
🍁reben
🍃biskut dan butter (hancurkan biskut dan gaul dgn butter)

Langkah
-susun kitkat ikut saiz loyang
-Hancurkan biskut dan gaul dgn butter
-letak adunan 👆di lapisan pertama
-letak aiskrem
-selang seli dgn adunan biskut td
-Lapisan paling atas tabur dgn coklat m&m
-Hias ikut selera

Done😍

Happy birthday sayang😙
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...